Waarom je paard zachtheid onthouden? F.R.A. bont… een weldaad voor je paard!
Bij wedstrijdjasje hebben een een ruime collectie bontprodukten
Onder onze merknaam Freedom Riding Articles® vind je een complete lijn aan bontproducten voor ruiter en paard. Gefabriceerd in Oostenrijk en China middels een combinatie van nauwgezette fabricage en gebruik van kwalitatief hoogwaardig merino bont en doorgestikte gewatteerde katoenstof.
De gehele bontlijn voor paarden onderscheidt zich door duidelijkheid in kwaliteit, verpakking, omschrijving en maatvoering Ieder product is voorzien van een toelichting op label met wasvoorschrift in vier talen. Het assortiment is breed en diep, zo vind je vrijwel alle producten in diverse kleuren, kleurcombinaties en maten.
Kenmerkend en met een chique uiterlijk is naast de diverse kleuren en kleurcombinaties het naturel bont in de oorspronkelijke natuurkleur geproduceerd wordt. In de F.RA.® bontlijn vind je naast een basic lijn van onderleggers ook een lijn van veel artikelen in een de luxe uitvoering en de F.RA.® premium collectie, een lijn in het topsegment van bontartikelen.
Als je op een wedstrijd een topruiter met zijn paard ziet gaan is de kans groot dat deze een bontuitvoering onder of op zijn zadel draagt uit deze premium collectie.
F.RA.® bontproducten… leuke feitjes op een rij:
- Lams- en schaapsvellen zijn net zo natuurlijk als onze eigen huid omdat ze zijn gemaakt van dezelfde basissubstanties. In tegenstelling tot katoen, dat alleen uit koolhydraten bestaat (ideale broedplaats voor bacteriën, schimmels en virussen), is wol gemaakt van eiwitten die geen voedingsstof zijn voor bacteriën, schimmels en virussen.
- F.RA.® bontprodukten verzorgen medicinaal; zij bezitten een therapeutische waarde, bevorderen de gezondheid en werken door ademende- en temperatuur egaliserende eigenschappen algemeen positief in op een algehele gezondheid.
- Vanwege hun unieke structuur zijn wol vezels temperatuur- en vocht compenserend. Dit voorkomt dat de vacht op warme dagen gaat zweten en op koude dagen bevriest.
- F.RA.® bontprodukten geven geen voedingsbodem aan bacteriën en verhinderen druk- en schuurplekken. Ze bevorderen doorbloeding en heffen spierspanningen op.
– Lamsvel en schapenvacht zijn knuffelig, elastisch, ademend en van de hoogste duurzaamheid. In contact met frisse, zuurstof bevattende lucht zijn huiden zelfreinigend.
– F.RA.® bontprodukten zijn uniek in design, zowel in de uitvoering algemeen als anatomisch, zijn uniek in de gebruikte materilen en laten zich eenvoudig wassen, waarbij uiteraard onze wasvoorschriften moeten worden gehanteerd.
(artnr. 8205107501 F.N.A. Wol – en Lederwasmiddel N5)
Zowel paard als ruiter vinden in deze produkten de perfekte combinatie van sportieve, optische en welgevoel aspecten ineen.
F.R.A. bontproducten en het onderhoud
Algemeen en aanschaf
Wol in relatie tot artikelen voor jou en je paard. In de markt vind je een onuitputtelijk scala aan wol- en bontleder-producten. Wat is wol of bontleder eigenlijk als we denken aan deze specifieke producten rond ons paard. Deze uiteenzetting heeft ten doel je enig inzicht te geven in dit prachtige product zelf en het onderhoud daarvan.
Goede bontlederproducten vergen een forse investering. F.R.A.® bontlederproducten zijn op zich uniek, handgemaakt uit natuurlijke materialen. Kenmerkend daarvoor kunnen kleine oneffenheden in materiaal of structuur zijn. Juist gebruik en goede verzorging van dit natuurlijke materiaal garanderen je er lang plezier van te kunnen hebben. Lees daartoe deze toelichting met aandacht door. Ze laat je kennis maken met het natuurlijk product bont en haar eigenschappen en maakt je wegwijs in het juiste onderhoud. Deze kennis laat je jarenlang plezier hebben van je aanschaf.
Historie
Archeologische vondsten tonen het aan. Het dragen van dierlijke vellen, om zich te kleden is een zeer oud gebruik bij mensen met een tweeërlei functies; onderscheiding op de sociale ladder en bescherming. De term pels in plaats van bont stamt uit de tijd van de Noormannen, de eerste belangrijke pelshandelaren.
Bont is een fascinerend, dikwijls controversieel onderwerp, aan de basis van vele discussies ligt uiteraard het feit dat bont een natuurlijk product is.
Het beroep van pelsmaker uit de middeleeuwen heeft zich geëvolueerd tot drie beroepen in het heden, die van looier, van vellenhandelaar en die van bontbewerker. Het huisschaap is één van de nuttigste en oudste huisdieren van de mens en zeker de belangrijkste gedomesticeerde leverancier van (bont-) leder. Door selectie zijn in de loop der eeuwen specifieke rassen gekweekt. Zo zijn er melk-, wol- en vleesschapenrassen. Thans ligt het wereldbestand aan schapen rond de 1 miljard dieren.
Productie
Voor de productie van artikelen uit wol voor paarden wordt de enkele geweven wol of het lams- of schaapsvel van het Merino schapenras gebruikt. Dit van origine Noord-Afrikaanse schapenras werd door de Spanjaarden in de 16e eeuw verspreid over de hele wereld. De belangrijkste productie landen zijn Nieuw Zeeland en Australië. De Merino werd gekruist met enige andere rassen teneinde een nog betere kwaliteit wol te verkrijgen. Dit ras is één van de bekendste rassen ter wereld en wordt geprezen om zijn zeer hoogwaardige kwaliteit van wol. De Merino is in Nederland, waar één kudde graast, een zeldzaamheid.
Bontproducten, iets over wol, wat is dat eigenlijk?
Wol, beter gezegd scheerwol, bestaat uit de zachte dunne haren van de vacht van sommige dieren. Met name de enkele wol of het vel met haar (lees wol) van het Merino schaap wordt door ons mensen gebruikt voor de productie van kleding, dekens, accessoires en medicinale toepassingen.
Medicinaal, bij aan bed- of rolstoel gebonden mensen. Behalve dat ze doorliggen voorkomen kan ze deze zelfs geheel helen. Lams- en schaapsvellen zijn elektrische halfgeleiders, ze neutraliseren lichaams- en spierspanningen en bevorderen de doorbloeding
De Merino wol is zeer bijzonder in kwaliteit, naast haar zeer fijne structuur groeien bij een Merino per vierkante centimeter tien keer zoveel haartjes als bij een ander gemiddeld schaap.
Wol onderscheidt zich van haar doordat het schubben heeft, zoals we zelf ervaren, kunnen zaden en takjes erin blijven hangen. Hierdoor wordt de huid van het schaap beschermd tegen beschadigingen. Ze beweegt zich zonder zich te beschadigen tussen doornige begroeiing. Wol is gekroesd. Merino wol heeft 20 bochten op elke 2,5 cm. Dit houdt lucht goed vast en daardoor is wol een zeer goede warmte-isolator. Het spreekt voor zich dat door de schubben en kroes wol zich gemakkelijk laat spinnen. Wol wordt in tegenstelling tot bont vel gewonnen door het scheren van schapen, deze wol wordt vervolgens op een textiel onderstof machinaal geweven en tot basis stof verder verwerkt. Schapenwol producten geweven op stof zijn minder slijtvast dan bont vel. Merino wol is een fijne en zeer zachte, sterk gekroesde wol soort met relatief gezien korte vezels (4-18cm).
Deze sterk gekroesde vezel is van nature enorm veerkrachtig. Het gevolg daarvan is een sterke elasticiteit en vormvastheid. Het absorbeert schokvorming, balanceert temperatuur schommelingen en voorkomt drukkingen en schuurplekken.
De samenhang met een goed vocht opnemend en warmte-isolerend vermogen maken, met alle eerder genoemde eigenschappen, het bont van de Merino tot een zeer geschikt soort voor de productie van bontproducten.
Natuurlijke eigenschappen van het product bont op een rij
- medicinale verzorging: gezondheidsbevordering door ademende- en temperatuur egaliserende eigenschappen
- verhindert drukkingen en schuurplekken
- bevordering van de doorbloeding
- opheffen van spierspanningen
- is van nature vuilwerend
- is, door de aanwezigheid van lanoline in de vezels, bij zeer eenvoudige verzorging door uitschudden, borstelen en luchten, zelfreinigend.
- wol is een veilig materiaal
- is bacterie werend (lanoline)
4 slecht voor je bont producten
1) Schimmels
Schimmels worden verspreid door minuscule zwevende schimmelsporen die overal aanwezig zijn. Ze zijn dan nog geen schimmels, ze hebben namelijk vocht nodig om zich tot een schimmel te kunnen ontwikkelen. Eenmaal schimmel, dan zijn het opruimers van afval, echter zij houdt zich in leven door te eten, haar en schilfers worden aangetast. Bekende veel voorkomende plaatsen zijn badkamers, kelders, de meterkast maar met name in de paardensector: de zadelkast.
2) Mijt
Huisstof is de verzameling van vaste onzichtbare deeltjes in de lucht. Denk aan huidschilfers, haren, vezels, zand, uitwerpselen van insecten, eigenlijk alles wat (onzichtbaar) door de lucht dwarrelt en zich uiteindelijk ergens ophoopt. Een spinachtig beestje dat in huisstof een voedingsboden vindt is de niet met het oog zichtbare mijt. De mijt voedt zich met huidschilfers en haren van mensen en dieren. De huisstofmijt gedijt het beste in een vochtige natuurlijk warme omgeving. Een ideale plek kan het vinden in natuurlijk bont dat minder regelmatig wordt verzorgd, in een ruimte met een relatief hoge vochtigheid, ook hier weer dikwijls de zadelkast of opbergruimte van je paarden harnachement.
3) Motvraat
Een veel voorkomend probleem is motschade. Er zijn 2 soorten motten, de kleer- en pelsmot. Schade aan met name bont wordt veroorzaakt door de larven van de pelsmot die de aanwezige eiwitten in bont als voedsel gebruiken.
De larve gedijt in donkere koele binnenruimten. Ook hier is dus de zadelkast of andere opbergruimte op stal de ideale leefomgeving voor deze larve. Zeker in combinatie met de aantrekkingskracht van motten voor zweet en vocht.
Motvraat, evenals schimmel en mijt, kan aanzienlijke onherstelbare schade aanrichten aan producten uit wol.
4) Onregelmatig en /of onjuist onderhoud
Dit is de grootste bedreiger die van invloed is op de duurzaamheid van dit prachtige maar relatief tere product.
Onregelmatig en onjuist onderhoud is funest en beperkt de levensduur van je product. Je investering is het waard om regelmatig en goed verzorgd te worden, je hebt er dan lang en veel plezier aan. Lees daartoe nu dan aandachtig de volgende onderstaande aanwijzingen en doe voor jezelf en je paard je aanschaf niet tekort.
Onderhoud van bont
Niet wassen is niet onhygiënisch – Schapen worden ook niet gewassen, de wolvezel breekt de meeste vervuilstoffen van nature af.
Beter om niet te wassen – Regelmaat is het geheim om jarenlang, bij normaal gebruik, zonder enig probleem plezier te hebben van je bontproduct. Regelmatig met de hand (of lichtjes met een mattenklopper) kloppen en opschudden is voldoende. Je bontproduct wordt weer fris zodra je deze blootstelt aan de buitenlucht. Niet blootstellen aan direct zonlicht. Goed luchten in mistachtig weer en als dat er zou zijn, sneeuw, is voor je bontproduct verfrissend en doodt bacteriën.
Vervilting, klitten – Vervilting van de oppervlakte structuur (in elkaar klittende strengetjes) is in het gebruik een normaal verschijnsel en hangt samen met de verscheidenheid in bont, bont dat van nature enigszins gekroesd is heeft daartoe eerder de neiging dan minder gekroesd bont zonder dat dat enige afbreuk doet aan de kwaliteit.
Je kunt, als je dat wilt, dit tegengaan door de vacht met een goede kwaliteit haarborstel oppervlakmatig te “kammen”. Geen haarborstel met bolletjes gebruiken! Een ernstige vervilting kan je teniet doen door met voorzichtigheid gebruik te maken van een honden- of poezenvachtborstel.
Vlekken zijn indien nog nat te verwijderen door te deppen met een droog schoon doekje of keuken papier. Opgedroogde vlekken met een vochtig schoon doekje, eventueel met wat groene zeep.
Wil je je bontproduct toch wassen? – Je bontproduct is van nature doordrenkt met lanoline, een natuurlijk wolvet. Het is deze eigenschap die ervoor zorgt dat je bontproduct bij goed eenvoudig maar regelmatig onderhoud zonder te wassen jarenlang mee kan gaan. Wasbeurten onttrekken in principe dit vet aan de huid en wolvezels.
Het is dan ook absoluut noodzakelijk bij wasbeurten een speciaal leder-wolwasmiddel te gebruiken. Elk gewoon “supermarkt” wolwasmiddel zal het product onherstelbaar beschadigen doordat het dit vet aan je product onttrekt. Elke ruitersportzaak kan je dit speciale wasmiddel leveren. F.R.A.® heeft haar leder-wolwasmiddel N5 in flacons van 220ml, deze bezit noodzakelijke vetherstellende eigenschappen, vraag ernaar bij je dealer.
Wassen doe je het liefst met de hand of met het wolwasprogramma op 30 graden van je machine. Super licht centrifugeren op lage snelheid mag en daarna drogen, beslist niet in de droger.
Dat drogen is een hele klus. We spreken over natuurlijk drogen. Afhankelijk van je bontproduct (een neusbontje heeft andere proporties dan een barebackpad) kan dit droogproces enkele dagen of tot zelfs wel 1 week duren. Beslist dus niet in de droger maar ook niet bij de verwarming of in direct zonlicht. Een versneld droogproces maakt de huid keihard.
Tijdens het natuurlijke droogproces het product regelmatig even oprekken en “kneden”, beslist nooit wringen.
Daarbij de oorspronkelijke vorm centraal laten staan. (denk daarbij maar aan de door het drogen hard geworden bekende echte natuurzeem die gebruikt wordt in het huishouden).
Een te snel droogproces droogt de lanoline, toegevoegd via het speciale wasmiddel, uit met als gevolg een stugge en harde huid door het ontbreken van wolvet. Alleen door zorgvuldig handwassen (niet laten weken) of machine wassen en door zorgvuldig drogen als boven omschreven, zal je bontproduct haar souplesse en glans kunnen behouden waarbij het juiste wasmiddel een centrale rol speelt!
Resumerend
12.000 jaar geleden door de nomaden reeds gebruikt maakt wol tot één van de oudste en meest functionele grondstoffen voor de productie van beschermende artikelen voor mens en dier. De bovengenoemde eigenschappen maken het tot een uniek product voor jou en je paard. Een eenvoudige regelmatige verzorging garandeert dat jij en je paard jarenlang plezier zullen hebben van dit geweldige product.
F.R.A.® levert van deze wol een complete lijn bontproducten voor jou en je paard. Deze producten worden gefabriceerd middels een combinatie van nauwgezette fabricage en het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Naast de basis combinatie kleur natuur/zwart zijn er diverse andere kleurcombinaties verkrijgbaar.